Amarant – alebo inak láskavec – je prirodzene bezlepková tzv. pseudoobilnina. Pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky (podľa iných zdrojov bol prítomný na celom americkom kontinente). Ako prví ju pestovali Aztékovia už viac ako pred 8000 rokmi.
Čo obsahuje?
100g amarantu (suchého) obsahuje približne:
13 g bielkovín 65g sacharidov 7g tuku.
Je bohatý na vitamíny skupiny B, vrátane kyseliny listovej; okrem toho obsahuje mangán, horčík, meď, železo, vápnik či zinok. V rámci bielkovín obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, preto sa jedná o perfektnú potravinu v rámci rastlinnej stravy.
Pre vysoký obsah kyseliny listovej je amarant odporúčaný aj v tehotenstve, a to najmä v 1. trimestri.
Okrem vyššie uvedených je amarant bohatý aj na antioxidanty, takže chráni pred voľnými radikálmi.
Ako všetky rastlinné potraviny bohaté na vlákninu, tak aj amarant pomáha znižovať LDL cholesterol, a samozrejme pozitívne reguluje aj trávenie. Kvôli vysokému obsahu mangánu je ideálnou potravinou aj v rámci diabetickej diéty – znižuje hladinu cukru v krvi.
Ako sa pripravuje?
Varí sa vo vode v pomere 1:1,5 a doba varenia je 15 až 20 minút. Má jemne orieškovú, zemitú arómu.
Môžete si ho vychutnať buď ako sladké jedlo v podobe kaše, do ktorej pridáte oriešky či ovocie. Ale je perfektný aj ako náhrada ryže, kuskusu alebo inej prílohy na slano. Dá sa ním zahustiť aj polievka.
Dúfam, že ťa jeho pozitívne účinky presvedčili a dáš mu šancu na tanieri. 🙂